Fenntartható kertészkedés (1)

Fenntartható kertészkedés egyik fontos pillére a komposztálás.

KALAUZ fűszernövények teleltetéséhez (2)

Évelő fűszernövényeink sok örömet és többletet adnak - látványukkal és a fűszeres estékkel - kertünkben, ízükkel és aromájukkal konyhánkban. Hogy ezt a sok pluszt a mínuszokban viszonozzuk....

KALAUZ fűszernövények teleltetéséhez (1)

Hogyan kerülhetünk a mínuszokkal pluszba? Nem csupán egy szójátékkal. Összeírtam pár praktikus tanácsot, miként teleltessük fűszernövényeinket és pár megoldást, hogy ne kelljen lemondani a friss zöldfűszerekről otthonunkban a fagyok beköszöntével sem.

Az idő telik, a becsület fogy

… a cikk szempontjából az utolsó gyümölcs nyomán és nyomába eredve írom meg, amit oly régóta tervezek: az eper – szamóca – szeder hármas körüli értelmezési kérdéseket, nyelvhasználati gyakorlatot és növénytani hátteret.

Színezd újra étrendedet

avagy gondolatok a „színes növényekről”, a polifenolgazdag "superfood", a húsos somból készült lekvár apropóján

Fekete bodza hasonlat

A megszokottól eltérően nem a saját termesztés, hanem a vadon gyűjtés élményét és értékeit szeretném megosztani. És rávilágítani bizonyos hasonlóságra függőleges konyhakertjeimmel.

Egyensúly a természetben. Összhangban a természettel (2).

Elmosódott évszakok

Messziről kezdem, ahonnan kerttörténetem kezdődik .... Az évszakok ciklikusságáról és a határvonalak, jellegzeteségek felpuhulásáról jegyzek pár gondolatot, de nem a klímaváltozás okán, hanem élelmiszerfogyasztási szokásaink miatt és érdekében.

GYIK a függőleges konyhakertjeimnél

Ezt a cikket azért írtam, hogy így, összegyűjtve még könnyebben választ kaphass kérdéseidre és hasznos információkhoz juthass függőleges fűszernövénykertjeimről az eddig leggyakrabban felmerült kérdések alapján.

Földnapra

Ez a nap a Föld Napja. Ünnep. Tegyük meg, egyet hátra lépünk, úgy tekintsünk Rá és a Földdel való kapcsolatunkra, az emberére és az emberiségére.

Értékeljük át, mit jelent nekünk, kertészeknek bolygónk, a Föld? Mit tehetünk gyakorlatunkban a természet, a környezeti értékek védelme, fenntartható használata érdekében?!

"Egyet az ultizóknak" - avagy tanácsok magyaságyás kialakításához

Konyhakész megoldást kínálok függőleges kertjeimmel és magaságyásaimmal számodra.

Ebben az 1. részben pár tanácsot írtam össze, amire érdemes ügyelni annak érdekében, hogy gazdagon termő konyhakerted legyen és fenntartható magaságyásod.