Elmosódott évszakok

Messziről kezdem, ahonnan kerttörténetem kezdődik .... Az évszakok ciklikusságáról és a határvonalak, jellegzeteségek felpuhulásáról jegyzek pár gondolatot, de nem a klímaváltozás okán, hanem élelmiszerfogyasztási szokásaink miatt és érdekében.

Messziről kezdem, ahonnan kerttörténetem kezdődik és ahonnan környezeti szemléletmódom is ered. A Mindentől és az Egytől, a szőlőtől és a bortól. Az igazi bor természeténél fogva nem képes arra, hogy minden évben ugyanazt az élményt nyújtsa számunkra. Ez nem a mi ízlésünk alakulása, kérdése, ez az évjárathatás. A bor esetében tudjuk, értjük, sőt sokan elvárjuk az adott évjárat hatással van a bor karakterére és a mi ízélményünkre. Az, hogy mennyi csapadék esett, az őszi napsütés mennyisége …. sorolhatnám, mind-mind együtt adják azt az adott évre jellemző többletet, ami ugyanazon a dűlőn, ugyanazon szőlőfajtából készült bort örökre megkülönbözteti az előző és a következő évek boraitól.

Míg a szezonalitás táplálkozásunkat hétköznapi értelemben is érinti, ha nem is ismertük fel vagy nem teljesen ennek jelentőségét és időszerűségét.  Rendkívül fontos az évszakok ciklikusságáról élelmiszerfogyasztási szokásaink miatt is beszélnünk.

Az élelmiszerboltok polcain az év minden napján elérhető már a paprika, a paradicsom, az uborka ….van januári eper, márciusi görögdinnye.

A koraiságnak, vagy éppen ennek a fajta „jólétnek” komoly ára van. Azon túl az ízük, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk közelébe sem ér a saját idejében termett gyümölcsének, zöldségének, még rengeteg vegyszerrel is kezelik őket.

A szállítás, a szállítás előtt és érdekében kijuttatott vegyszerek, de akár a hazai fóliasátrakban termelt terményeket is a koraiság és a termelési biztonság érdekében, valamint a kórokozóknak jobban kitett környezet okán is több vegyszerrel kezelik/kell kezeljék.

Vegyük legegyszerűbb példaként a fejes salátát, nem is gondolunk bele, de a késő tavaszi, nyári fajták többszörös mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, az üvegházakban vagy a fólia alatt télen hajtatott fajtákhoz képest….ennek ellenére, ezt nem tudatosítva az egyik legnépszerűbb koratavaszi levélzöldség kétes beltartalommal.

…. A szezonális táplálkozás lényege, hogy mindig azt a zöldséget, gyümölcsöt együk, ami éppen érik ezen az éghajlaton.

A célt elfogadva a megfelelő eszköz kell már csak megtaláljuk az oda vezető úton. Keressük meg a hozzánk legközelebbi megbízható termelői, és kereskedő forrást …. Vagy éppen saját kertünk ad(hat)ja rá a legjobb megoldást konyhakerttel kiegészítve?! Az érési idő, a zöldségek gyümölcsök megfelelő nevelési sorrendjével és egymásmelletiségével mindig ízletes, friss és egészséges vitaminforrások lesznek az asztalunkon.

Évszaknak megfelelőn. Kerttől az asztalig. A különbség érzékelhető.

Nézd meg szabadföldi konyhakertjeimet is: http://www.myfittgarden.hu/tevekenysegek/szabadfoldi-konyhakertek-kialakitasa! A konyhakert egészséges és friss növényekkel gazdagítja majd az étrendet, akár a család biztonságos élelmiszerellátásában komoly bázisként szolgálhat. Mérlegeld céljaitokat és lehetőségeiteket. Keress bizalommal. Támogatlak elképzeléseid megvalósításában. Beilleszthető az otthonotokba, az életetekbe, a napi rutinba. Átrendezést és újratervezést igényel, de össze nem vethető értéket és közös élményt ad.