KALAUZ fűszernövények teleltetéséhez (1)

Hogyan kerülhetünk a mínuszokkal pluszba? Nem csupán egy szójátékkal. Összeírtam pár praktikus tanácsot, miként teleltessük fűszernövényeinket és pár megoldást, hogy ne kelljen lemondani a friss zöldfűszerekről otthonunkban a fagyok beköszöntével sem.

Zöldfűszer télen

Saját és friss petrezselyem, bazsalikom, vagy metélőhagyma és télen? Hogyan és mely fűszernövények nevelése lehetséges a lakásban? Összetettebb, de egyáltalán nem lehetetlen.

(1) Megfelelő fajok kiválasztása

Ez a sikeres beltéri nevelés egyik kulcsa.

A fő szelekciós szempont a fűszernövények eredete. A mediterrán származású fűszernövények (pl. kakukkfű, zsálya, oregánó, bazsalikom) a meleg, száraz klímát, jó vízelvezetésű talajt kedvelik, és kevesebb locsolást. A nem mediterrán származásúak (pl. a menta, petrezselyem, borágó) pedig kimondottan a nedves talajt. Árnyékos helyen is remekül termeszthetők, vagy a fűszernövényfal alsóbb kaspósoraiban.

Kakukkfű: Kedveli az erős napfényt, de keleti vagy nyugati fekvésű helyen is megfelelően fog növekedni.

Zsálya: Jól tűri a lakás szárazabb levegőjét is, de szüksége van sok napfényre, így mindenképpen déli fekvésű helyre tegyük.

Bazsalikom (nálunk egynyáriként nevelt): Meleg és fényigényes. Mindenképp világos, déli ablakba tegyük. Javaslom új növényként: palántaként vagy magról vetve nevelni. A bazsalikom árnyékos, hűvös helyeken nem fejlődik jól, 12 fok alatt pedig teljesen le is áll a növekedése. A konyha sötétebb részei nem alkalmasak a számára.

Oregánó (szurokfű): Szintén déli fekvésű helyen érzi jól magát, egyébként kifejezetten igénytelen, a lakásban egyik legbiztonságosabban nevelhető fűszernövény télen.

Rozmaring: Legszebben egy déli fekvésű ablakban fog fejlődni. Főleg a fiatal növényeket – fagyérzékenységük miatt, megerősödésükig - tartsuk az első két télen bent a lakásban. Később - megfelelő védelemmel - helyben is áttelel. Napos, hűvös helyen is jól érzi magát, ahol jól tűri a szárazságot, mérsékelten öntözzük.

Snidling: A metélőhagymából – tőosztással leválasztva – akkor telepítsük be kertünkből, mikor már érte fagy a növényt, ugyanis hideghatás kell a növekedés megindulásához. Először mindenképpen hűvösebb helyre tegyük, majd pár nap elteltével a lakásunk legvilágosabb helyre.

Metélő petrezselyem (kétéves): Magról is vethetjük, de az is megfelelő, ha a kertből behozzuk növényeink egy részét a tél beállta előtt. Közepes fényigényű, így keleti, vagy nyugati tájolású ablakaink is megfelelőek a számára. Leveleit folyamatosan szedhetjük azzal, hogy ügyeljünk a rendszeres öntözésére.

Tárkony: Hasonlóan a snidlinghez a fagyos időszakot követően vigyük be, illetve addig hagyjuk kint kertben, amíg le nem hullanak a levelei. Először mindig hűvös helyre tegyük a lakásban, majd pár nap után a legnaposabb helyre.

Citromfű: A lakásban nevelt citromfű hasonló gondozást igényel, mint a kertben, balkonon, meleg, napos helyre kell rakni. Nagynövekedésű, emiatt egyrészt a növényfalban sűrű vágást igényel, másrészt figyelembve kell vennünk a szomszéd növények kiválasztása során. 

Menta: Télen friss mentát az egyik legegyszerűbb nevelni. Akár a kertben lévő tőből választunk le egy gyökérsarjat és ültetünk át cserépbe vagy egy új palántát teszünk be az ablakpárkányra, de ha a fűszernövényfalat költöztetjük a lakásba, nagy biztonsággal nevelhetjük tovább tavaszig. Rendszeresen vágjuk vissza és öntözzük.

Az évelők mellett lehetnek télen a lakásunkban egynyári fűszernövényeink is. A kerti zsázsát, majoránnát, kaprot, bazsalikomot javaslom magról nevelni. Fontos ügyelnünk a csírázáskori fényigényre (a majoránna, a bazsalikom és a zsázsa magja fényen csírázik, ezért ne fedjük le földdel a magokat, csak finoman nyomjuk rá a talajra).

(2) Elegendő napfény

Fontos, hogy a növények elhelyezésénél a lehető legtöbb fényhez való juttatásuk legyen a vezérelv. Ezért tegyük az ablak közelébe, az ablakpárkányra a cserepeket, vagy az erkélyajtóhoz a függőleges fűszernövényfalat.

A lakásban átteleltethető/tartható fűszernövények között vannak, melyek a közvetlen napsütést igénylik. Ezeket déli fekvésű ablakpárkányra, vagy erkélyajtóhoz fűszernövényfalunkba tegyük. Míg egyes fűszernövények számára elég kevesebb napfény is. Ezeknek keletre vagy nyugatra néző ablak az alkalmas helyük.

D-i fekvésű; K, vagy Ny-i tájolású
Bazsalikom Petrezselyem
Kakukkfű Tárkony
Zsálya Menta
Oregánó (szurokfű) Metélőhagyma

 

(3) Megfelelő hőmérséklet

A legtöbb fűszernövény hőmérsékleti optimuma 15-24 fok közötti. Ha kevesebb a fény, ahol a fűszernövényt tartjuk, akkor a hőmérsékletet is próbáljuk meg alacsonyabban tartani.

(4) Beszoktatás

A beszoktatás ősszel hasonló elv szerint és ütemben történik, mint a tavaszi kiültetésnél. Amíg lehet tartsuk a szabadban a növényeket. Mikor éjszaka már huzamosan 10 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet, döntenünk kell: tarthatjuk még mindig a szabadban a növényeket, de csak úgy, hogy letakarjuk éjszakára például fátyolfóliával, vagy úgy csak éjszakára betesszük, nappal pedig még vissza a szabadba. A fagyok beállta előtt, október vége (függőleges kert nemcsak a koraiságot fokozza, a szezont is hosszabbítja akár november első feléig) magasságában kezdődhet az igazi beltéri teleltetés.  

(5) Öntözés

A tél beköszöntével, decemberig egyre kevesebb napfényt kapnak növényeink, ezzel együtt életfunkciójuk is alacsonyabb. Emiatt a növényeknek télen jóval kevesebb vízre van szükségük. Csak akkor öntözzük őket, amikor a talaj felső rétege teljesen kiszáradt.

Mindig óvjuk a növényeket a teljes kiszáradástól és a túlzott melegtől.

(6) Megfelelő talaj

Mindig az adott fűszernövény számára megfelelő ültetőközeget alkalmazzunk az optimális fejlődéshez és életerős növényhez. Általános szempontként ügyeljünk arra, hogy a legtöbb fűszernövény nem bírja a túlöntözést, illetve a pangó vizet, ezért jó vízáteresztő talajba ültessük őket. A túlöntözés elkerülése amiatt is különösen fontos, mert télen a fűszernövények vízigénye kisebb.

(7) Téli hónapok különbözőségei

December végétől, a nappalok hosszabbodásával átmeneti szobafűszereink is fokozatosan „felébrednek”, ez a folyamat akár márciusig is eltarthat.

Figyeljük meg őket és avatkozzunk be tudatosan. Az új hajtások megjelenésével fokozhatjuk az öntözések gyakoriságát, és 4-6 hetente, egy-egy alkalommal, és lehetőleg természetes eredetű tápoldatot is hozzákeverhetünk az öntözővízhez. (Függőleges fűszernövénykertnél ne az önöntöző rendszerbe, hanem a talajra közvetlenül juttassuk ki).

(8) Növényvédelem

Érdemes rendszeresen frissítő, kíméletes zuhanyban lefürdetni a növényeket elsősorban a por ellen.

A gondos nevelés ellenére olykor megjelenhetnek kártevők (liszteske, levéltetvek), illetve kórokozók (lisztharmat) a növényeken.

Ha már felütötte fejét a baj, először is előzzük meg az átterjedést. Különítsük el a beteg növényt. Majd szappanos vízzel permetezzük le az élősködőket a levelekről (színéről és fonákjáról egyaránt), a szárakról. Hagyjuk hatni, egy nap után mossuk alaposan le.

Lisztharmat esetében a tej és víz 1:6 arányú oldatával javaslom megelőzni a fellépést (petrezselyem, bazsalikom érzékenyebb rá, de többkultúrás kórokozó lévén bármely növényen megjelenhet), ha pedig már megjelent a fertőzött növényi részeket vágjuk le, és védekezzünk a fertőzés mértékétől függően tej-víz 2:3 arányú oldatával, vagy szódabikarbóna 0,33-1%-os oldatával (33-100 g/10 liter víz; NÉBIH).

 

Remélem, hasznos volt cikkem. Sok sikert kívánok a fűszernövények teleltetéséhez!

Sajátkert és a saját fűszernövények össze nem vethető különbséget hoznak napjainkba, konyhánkba. Amellett, hogy aromásak, frissek, vegyszermentesek, biztonságosak, a látványuk is páratlan élményt hoz téli otthonunkba. 

A folytatásban a Kert felkészítése a télre címmel jelentkezem.

Előzetesen annyit, a balkonon, erkélyen létesített fűszernövényfalból télre érdemes védett helyre vinni - még a télálló -növényeket is, mert itt a földréteg vékony, nem védi meg a gyökereket a fagyoktól.