Függőleges kert variációk, létesítési szempontok

Függőleges kert variációk, létesítési szempontok

Függőleges kert kialakítása, saját konyhakert az otthonunk erkélyén, teraszán egyáltalán nem elérhetetlen. Műszakilag és kreativitás szempontjából is határ a csillagos ég.

Egyszerűen csak rá kell keresünk az interneten, számos kivitelezési megoldással találkozhatunk kültérre az egyedi zöldfalépítési eszközöktől egészen a komplett rendszerekig. Az igazi feladat a nevelni szánt növény számára legalkalmasabb kiválasztása az otthonunk szabta műszaki keretek között.

Elsődleges szempont, hogy ismerjük az erkélyünk, teraszunk meglévő adottságait (tájolás, fényviszonyok … egészen a fal teherbírásáig), ahova a vertikális kertünket telepíteni szeretnénk.

Mivel cél, hogy egészséges, életerős, zamatos, vitaminban gazdag zöldségeket és illatos fűszernövényeket állítsunk elő, ezért biztonságos és a lehető legoptimálisabb életkörülményeket kell, biztosítanunk számukra.

Győződjünk meg minden esetben róla, milyen súlyt képes az épületszerkezet adott része biztonságosan megtartani.

Fellelhetők a hulladékok újrahasznosításával (pl. PET palack, PVC cső, raklap...) készült, vagy különböző, az otthon stílusjegyeihez illeszkedő kivitelezési megoldások (bambusz rúd, fém vödör, befőttes üveg… stb.), viszont alapvető gond, hogy az elsődleges cél ezeknél nem a növények megfelelő ültető és termesztő közegének biztosítása, hanem egyéb - nem vitatott, viszont a növény szempontjából lényegtelen - pl. ökológiai (hulladékminimalizálás) vagy esztétikai célok.

A szép és egészséges növénynek első lépésként jó hő-, víz- és tápanyaggazdálkodású ültető (támasztó) közegre van szüksége. Ehhez szervesen tartozó kérdés a megfelelő cserép, konténer … és esetünkben a zöldfalpanel szerkezet kiválasztása is. Mint ahogy nálunk embereknél is alapvető a „táplálkozás” milyensége: a növények nevelése esetében a megfelelő ültető közeg és jó víz- valamint tápanyaggazdálkodású talaj biztosítása is az elsődleges.

Szükséges tehát

  • hőháztartás szempontjából a túlzott felmelegedéstől védő tenyészedény. A legideálisabb a hagyományos agyagcserép, viszont hátrány a súlya, tisztíthatósága, télállósága. Kompromisszumos megoldás a műanyag edény, melynek faborítása, vagy dupla fala védi a gyökereket a nyári felmelegedéstől. Emellett fontos, minél világosabb színben (fehér) választani, hogy csekély mértékben nyelje el a fénysugarakat és minimálisan melegítse a gyökérzónát. Míg tavaszi, őszi termesztéskor épp a sötétebb színű edény segíti a gyorsabb felmelegedést.
  • vízgazdálkodás szempontjából az öntözést és felesleges víz elvezetését lehetővé tevő és egyúttal a teherbíró/hordozó falat sem károsító (nem áztató, nem szennyező), önmagában zárt rendszer. Erre számos gyártó/forgalmazó kínál már jó és elérhető árú, kész műszaki megoldást (Gardena, Innowall, Pixelkert, Minigarden, Verti-Plant …stb.; egészen a falra szerelhető fix vagy hordozható; illetve a fal síkjába illeszkedő vagy sarokba szerelhető kivitelekig). Házilag készített növényfal esetén gondoskodnunk kell a fal és kert közötti szigetelésről, védelemről.
  • a víz- és tápanyagutánpótlás szempontjából annak is célszerű utánajárni, igényel el a kész vertikális falrendszer plusz műszaki tartozékokat és infrastruktúrát (pl. külön víztartály, vagy hálózati vízvételi lehetőség, akár elektromos áram) avagy nem. Véleményem szerint az erkélyen, balkonon a legcélravezetőbb a saját tárolókapacitással, automata/félautomata öntözőrendszerrel és növénysoronkénti vízszintjelzővel rendelkező, zárt zöldfalrendszer. Ezek a megoldások adaptálhatóak a legjobban az erkélyek, balkonok széles körébe és minimális túl- vagy alulöntözési kockázattal járnak.
  • végezetül amennyiben műanyagból készült technikai megoldást választunk, ügyeljünk annak UV állóságára is. És vegyük föl szempontjaink közé, részesítsük előnyben az újrahasznosított műanyagból készült paneleket.

Viszont, ha valaki szeret barkácsolni, előnyben részesíti a saját kivitelezésű megoldásokat, semmiképp sem szeretném a kedvét venni, sőt támogatni szeretném szakmailag és az esetleges kudarcot sikeresen elkerülni. Fontos, tételesen mérlegelje a fenti szempontokat és a választott DIY megoldással biztosítsa a növény és a gondozás szempontjából megfelelő és fenntartható növénynevelési környezetet.