Boldog Valentin Napot! De mit jelent a Bálint Nap a szőlészek számára?

"Nem olyan családból származom én... ", hanem ilyenből. Bár kedvelem az angolszász eredetű Valentin-napot, beemeltük mi is az életünkbe az 1990-es évek óta, azonban február 14-ét mi Bálint-nap hagyománya szerint éltük és éljük rég.

Mint gondos balatoni szőlősgazda ezen a napon körbejárjuk a szőlőterületet, megmetszük a „szőlős” négy sarkán lévő tőkét, ezzel biztosítjuk hagyománytisztelően a jó termést és védjük azt a későbbi károktól.

Az én történetem is innen ered. Belenőttem - felnőttem a kertben, a szőlőben. Először szüleim mellett csak a kórócsigák kerek és a zebracsigák hosszúkás, kifehéredett üres házát gyűjtöttük testvéremmel, míg Ők: Édesanyám és Édesapám az aktuális művelési feladatot végezték a szőlőben. Mi játszottunk, Ők dolgoztak. Közben együtt voltunk. Majd az évek előrehaladtával, egyre több, felelősségteljesebb feladatot bíztak ránk .... személyiségünk fejlődésével párhuzamosan és természetesen "belenevelődtünk" a szőlő művelésébe is és az Életbe is.

Családi életünk fontos színtere volt a "szőlő". Vidám és komoly beszélgetések, sokszor az élet lényegi kérdései megvitatásának helyszíne is és megannyi emléké ... a Minden és az Egy ... Felelősségtudatom, emberré válásom együtt fejlődött az ültetvénnyel.

DE hiszem, tudom, a kertre, annak művelésére is megérik az ember.... vagy így, évek hosszú elteltével, organikusan, vagy egészségtudatossá válásával együtt, belső értékként elfogadva azt. Ebben segítelek és szakmailag maximálisan támogatlak.

Az én kerttörténetem így kezdődött. A Tiéd?

Folytatása következik.