A kert 3J elve

  „Az esetét megadtuk. A módja meg volt. Ha akar, lesz belőle valami’.”

Apai nagymamám egyszerű, „népi” bölcsessége ez a szólás. Mikor végzett a munkával a szőlőben, ezzel zárta le.

A lényege lefordítva/leferdítve: becsülettel, az Ősök és az évek mély tapasztalatával; a körülmények kedvező fennállásakor (növény fejlettsége, állapota, időjárási viszonyok ... stb.),  és értékelésével tegyük meg, amit kell és amit lehet, a többi a természet dolga.

Benne van a természet törvényeinek bizonytalanságával együtt élő, növénytermesztéssel foglalkozó emberek bölcsessége és bölcs belenyugvása.

Maga az egyszerűség és maga a természetesség/természetiség …

Tegyünk hát mi is így! Természetesen és tudatosan! Legyen az balkonkert, vagy egy kisebb veteményes, mindig ügyeljünk a jó minőségű alapanyagra! Végezzük a kertünk/ a "rózsánk" művelését mindig felelősen, tudatosan és okszerűen; mindig a prompt és az időszerű növénygondozási feladatok szerint! A gondosság és megfigyelés mellett az időjárás és az előrejelzés nyomon követése pedig szintén részei a tudatos kertészkedésnek.

Jót, jól, jókor (ez az én 3J-m:))....Meglesz az eredménye.

Fenntartható konyhakertjeimet is ezzel a szemlélettel alakítottam ki: ellenőrzött és megbízható minőségű növények, szakszerűen kiválasztott és összeállított ültetőközeg a megfelelő víz- és tápanyaggazdálkodás érdekében, a növénygondozást és - nevelést legjobban szolgáló, esztétikus zöldfalrendszer/magaságyás, szakmai támogatás a tökéletes napi rutinig.