Medvehagyma metafora

Értékes, vadon termő fűszernövényünk népszerűsége évről évre nő, ami ízének, gyógyhatásainak és sokrétű felhasználásának köszönhető és természetesen annak, nem áll még oltalom alatt.

Egyensúly a természetben. Összhangban a természettel.

Magról vagy hagymáról saját kertünkben mi is termeszthetjük, de szó mi szó egy kellemes túrázással egybekötve a vadon termő számomra verhetetlen és inkább egy  jó tavaszi kiegészítőnek tartom a saját konyhakertünk fűszernövény-kínálatában.

A medvehagyma (Allium ursinum L.) vadon termő fűszernövényünk, főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében lelhető fel üde zöld szőnyeget alkotva.

Március elejétől már láthatók a hajtásai, április-május hónapokban virágzik. Jó példája a természet tökéletes rendjének és összhangjának: akkor jelenik meg, mikor a fákon még nincs levél, napfényhez jut ezáltal és mire zárul fölötte a lombkorona, el is virágzik. Ennyi ideje van mindenre: a vegetatív fázisra, a reprodukcióra és a felkészülésre az év többi szakának túlélésére.

FONTOS: Magánszemély naponta és saját felhasználására legfeljebb 2 kg mennyiséget gyűjthet az állami, nem védett területeken. Emellett a természetesállomány védelme érdekében ügyeljünk rá,  egy-egy tőről csak a levelek felét szedjük le, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad.

Szedésénél vigyázni kell, mert nagyon hasonlít a gyöngyvirág levelére, ami viszont mérgező. Azonban jellegzetes, fokhagymára emlékeztető illata egyértelművé teszi a felismerést.  

A medvehagyma rendkívül egészséges: méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést. Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. A hosszú, kimerítő tél után egy remek természetes forrás a felfrissülésre és a méregtelenítés kiegészítésére.

Tartósítható szárítva, lefagyasztva, olajban, vagy akár sóban, viszont frissen a legfinomabb és a leghatékonyabb.

A medvehagymát nem csak fűszernövényként mutatom be, hanem demonstrációs céllal is. Meg szeretném mutatni általa, a zöldfűszerek micsoda többletet adnak a konyhádban és azt, hogy milyen kis időráfordítással mekkora kulináris élményt tudsz nyújtani vele a családodnak.

Én a hétvégén szedett medvehagymával bolondítottam meg a végtelenül egyszerű túróspogácsát és nyűgöztem le vele a családot!

A zöldfűszerek aromája sokkal intenzívebb, mint a szárírott formáé. Emellett, a legszimplább fogást is – ha a szendvicsünket, vagy a levest gazdagítjuk is vele – feldobja egy kiskanál frissen vágott petrezselyem vagy snidling feltét.

A különbség érzékelhető, a siker pedig garantált.

És így van ez a függőleges konyhakertjeimmel is. Beilleszthető az otthonotokba, az életetekbe, a napi rutinba. Csekély időtöbbletet jelent és össze nem vethető értéket és közös élményt ad.